zondag 13 juli 2014

Waarom heb ik geen 4G ontvangst?

Vodafone 4G speedtest

Nu de Nederlandse mobiele providers allemaal in zeer rap tempo hun 4G LTE netwerkwerken aan het bouwen zijn krijgen steeds meer mensen beschikking over supersnel mobiel internet. Maar sommige gebruikers krijgen geen toegang tot het 4G. Wat is er dan aan de hand? Er kunnen hier een aantal redenen voor zijn.

1) Geen dekking
Ondanks dat de dekkingskaarten van de mobiele netwerken aangeven dat er dekking is kan dat toch niet het geval zijn. Deze dekkingskaarten worden berekend aan de hand van bepaalde modellen en die kunnen het mis hebben. Ook kan het zijn dat de dekkingskaart gebaseerd is op ontvangst buitenshuis en niet binnenshuis. Probeer het dus buiten eens.

Het is overigens een kwestie van tijd, het duurt meestal 2 tot 3 jaar voordat het netwerk zover af is dat je kunt spreken van een landelijke dekking binnenshuis. En dat is overigens geen 100%, dat wordt al geclaimed vanaf 80%.
Links naar 4G dekkingskaarten: Vodafone, KPN, T-Mobile.

2) Geen 4G toegang
Bij veel providers moet de 4G toegang apart aangezet worden. Bij de meeste nieuwe abonnementen zit het nu bij in maar bij de oudere kan het zijn dat dan niet het geval is. Bij bepaalde providers kun je tegen een kleine extra betaling toegang krijgen tot het 4G netwerk of soms het is gewoon niet mogelijk, dan wil men liever dat je je abonnement verlengt naar een nieuw soort.

Daarnaast kan het soms technisch mis gegaan zijn. Ondanks dat je abonnement toegang moet hebben tot 4G lukt het toch niet. In dat geval kun je het best even contact opnemen met de klantenservice en vragen of ze je 4G toegang willen resetten. Vooral bij abonnementen die in het begin van de 4G tijd afgesloten zijn is het soms mis gegaan. Na de reset werkt het ineens.


3) Beperkte 4G ondersteuning
4G is er in Nederland op maar liefst 3 verschillende frequentiebanden: 800, 1800 en 2600 MHz. Niet alle toestellen ondersteunen al deze frequenties. Goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld de iPhone 5 en de mini iPad, deze ondersteunen alleen maar de 1800 MHz frequentie. En die heeft een veel kleinere dekking dan de 800 MHz frequentie.

  • De 800 MHz frequentie (band 20) heeft het beste bereik (aantal kilometers).
    Vodafone, KPN en Tele2 hebben hier vergunningen voor.
    De 800 MHz is de band die gaat zorgen voor landelijke dekking.

  • De 1800 MHz band (band 3) heeft een veel korter bereik (ongeveer 1 km).
    Vodafone, KPN en T-Mobile hebben hier vergunningen voor.
    De 1800 MHz band gaat zorgen voor extra capaciteit. Als je er een landelijk dekkend netwerk mee wil bouwen zul je dus veel meer zenders moeten neerzetten als je geen 800 MHz frequentie hebt.

  • De 2600 MHz frequentie (band 7) heeft een zeer kort bereik (paar honderd meter).
    Vodafone, KPN, T-Mobile, Tele2 en Ziggo hebben hier vergunning voor.
    De 2600 MHz band zal voornamelijk ingezet worden voor extra capaciteit in gebieden waar heel veel mensen samen komen zoals stadions, stations, evenementenlocaties of populaire pleinen in grote steden.

Het aantal kilometer dat is als voorbeeld geef is heel erg afhankelijk van de omgeving. Vooral in landelijke gebieden of open water kan het bereik veel groter zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten