dinsdag 17 februari 2015

Zal ik de NEST thermostaat nu kopen?

Veel mensen kennen mijn passie voor innovatie en techniek. Daardoor krijg ik redelijk vaak vragen of een bepaald product al goed genoeg is om aan te schaffen. De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag over de NEST. Wat vind ik daarvan?

NEST heeft overigens twee producten voor de Nederlandse markt, de NEST Protect (een rookmelder) en de NEST Thermostat (een zelflerende thermostaat).
De meeste mensen vragen naar de thermostaat. Op zich worden er al jaren zelflerende thermostaten verkocht maar het bijzondere aan deze thermostaat is wel dat je hem via je smartphone kunt bedienen. En dan niet alleen als je thuis in de woonkamer zit maar ook onderweg. Als je bijvoorbeeld vertrekt van je werk kun je de kachel al vast aanzetten zodat het bij thuiskomst al lekker warm is.

Ook onderscheidend is de manier hoe je hem instelt. Bij de producten die al een tijdje op de markt zijn van de "oude" industrie (bijvoorbeeld Honeywell) gaat dat niet zo makkelijk en intuïtief.



Maar er is een belangrijk nadeel aan de NEST Thermostaat. Het apparaat is oorspronkelijk ontwikkeld voor de Amerikaanse markt. En in Amerika verwarmen de meeste mensen hun huizen anders dan in Europa. Wij gebruiken heet water en radiatoren om warmte af te geven, in Amerika blazen ze warme lucht door het huis. En omdat het klimaat daar ook anders is, in de zomer koude lucht. En dat zie je ook direct terug in de Nest, je stelt een minimum en maximum temperatuur in. Als het minimum wordt bereikt dan schakelt die de verwarming in en als het maximum wordt bereikt dan schakelt hij de koeling in. En koelen, dat doet onze Europese centrale verwarming niet.

Daarnaast is ook de manier van communicatie met de ketel anders. In Amerika schakelen ze alleen maar aan en uit. Indien de onder- of bovengrens wordt bereikt, dan inschakelen. Zodra de gewenste temperatuur behaald wordt, dan uitschakelen. In Europa gebruikte we dat vroeger ook maar in 1996 kwam Honeywell met iets nieuws, de modulerende thermostaat. In plaats van alleen in- en uitschakelen op vol vermogen kan de ketel dan ook op lagere capaciteit werken. In de praktijk blijkt het efficiënter te zijn om de ketel op 20% door te laten stoken zodat de ruimte op temperatuur blijft. Daarnaast voelt het ook prettiger als de ruimte op constante temperatuur blijft in plaats van stijgingen en dalingen in temperatuur. De meeste Europese fabrikanten zijn inmiddels overgestapt naar modulerende thermostaten maar het blijft ook mogelijk om een ouderwetse aan/uit thermostaat aan te sluiten zoals de Nest. Maar dat betekent dan wel dat je meer gas gaat gebruiken en dat het comfort omlaag gaat.

Als je vloerverwarming hebt als bijverwarming dan zul je ook merken dat met een aan/uit thermostaat de vloer nauwelijks warm is. Bij een modulerende versie zal de kachel zachtjes door blijft branden en dus voor een warme vloer zorgen. Bij de aan/uit versie zal de kachel kort aan en daarna weer uit. In de meeste tijd loopt er dan geen warm water door het circuit en voelt de vloer koud.

Mijn advies voor de NEST Thermostat: nu nog niet kopen. 

Ik verwacht dat later in 2015 een 2e generatie uitgebracht zal worden welke wel kan moduleren. 

Daarnaast is home control sowieso momenteel een hot topic, waarschijnlijk kun tegen de tijd dat de 2e generatie op de markt komt kun je ook airco systemen kopen die ook (draadloos) aangestuurd kunnen worden door de NEST Thermostat. 

Of andersom, de NEST Thermostat krijgt dan een seintje als je onderweg naar huis bent zodat de verwarming alvast aan gaat. Zo heeft Mercedes al een bepaald model dat  een seintje aan je NEST geeft als je onderweg naar huis bent.

 Mercedes Drivestyle app


Dit programma heeft "Works with NEST" en er zijn al redelijk wat apparaten en toepassingen. De meeste daarvan zijn echter nog gericht op de Amerikaanse markt.

works with nest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten